Om

Bakom MANKKU [mancko] hittar du mig, Magnus Fagernäs. Under 2011 släppte jag min första helt egna platta. “Festen har bara börjat” ( Lovande Projekt/Warner). En vemodig historia, men den har skänkt mig mycket glädje. Musiken är tillbaka i mitt liv.

2015. Jag och en handfull kära vänner gör nya inspelningar i Oslo R.A.W.K city och Sthlm. Det börjar ta form och i dagarna släpper jag en första singel från dessa inspelningar. “Guld & Silver”
Jag har skakat av mig en del av vemodet och man kan skönja en tempoökning.

Jag har ett musikaliskt förflutet. Inte så mycket att yvas över egentligen, och är du under 40 har du förmodligen aldrig hört talas om banden. Men jag är glad över att ha varit trumslagare i Dead Scouts, Traste Lindéns Kvintett, Perssons Pack och Atomic Swing. Det blev några bra plattor och många minnesvärda gig
Andra band fick aldrig ngn uppmärksamhet. Pinballs, Bombi Bitt, the Hobos, Pony… Bra band som jag inte skulle ha velat vara utan.

Ibland så försökte jag också att skriva eget material, men det blev mest skräp. Så en dag tappade jag lusten …

Annat fyllde mitt liv under nästan 10 tysta år. Skönt.

För ett par år sedan lockades jag ringrostig och ganska motsträvig in i ett nytt band av min gamla spelkamrat Karl Fredrik Mattson. Little Red Snapper gjorde på kort tid två album, varav det andra, producerat av Jari Haapalainen, är min favorit.
Jag är glad för att Fredrik stod på sig. För i.o.m. detta så väcktes min musikaliska lust igen. Började plinka på sena nätter när barnen hade somnat. Rätt som de var så började låtarna dyka upp. Till min förvåning och glädje var de av en helt annan klass än det jag skrivit tidigare.
Jag fick omedelbart lust att spela in. Geir Sundstøls Studio Intim i Oslo var ett självklart val. Låtarna var klara, och det musikaliska landskapet som jag ville landa i fanns i mitt huvud. Men jag visste också att jag inte skulle hitta dit utan Geir. När jag dessutom fick tipset om att Linus Larsson borde mixa så föll bitarna på plats. 1:a plattan!

I maj 2012 testade jag ett annat format. Återigen i Oslo. Tillsammans med Roland Junell och Geir Sundstøl stämde jag in mig i dagarna tre för att testa nya låtar. En trio, livetagningar. Det blev ett litet stickspår, inte helt oävet, kan avlyssnas på Soundcloud.

I November 2016 släpptes album nr. 2 “Det var allt för stunden” (Lovande Projekt). Delvis ett nytt sound, och det är jag glad över. Jag gillar också Niclas Greens rader nedan från releasetexten.

“Nu släpps det andra albumet med MANKKU [mancko], vilket är Magnus Fagernäs (Dead Scouts, Traste Lindéns Kvintett, Little Red Snapper) soloprojekt. Det är ett egensinnigt album, vill påstå att det inte låter som något annat, med Magnus låtar och röst i fokus. Det är gjort helt utan tanke på vad som är rätt (eller fel), låter modernt men ändå tidlöst och är precis så kompromisslöst som bara en mogen artist vågar låta det vara. Vi älskar folk som går sina egna vägar, och är stolta att få vara lite lite inblandade i detta. Hoppas du gillar!

”Musikalisk frenesi!”

“starka novellettexter med tänkvärt innehåll… storslagen intensitet”
(Hufvudstadsbladet jan. 2017)

@@@@ MANKKU [mancko] – “Det var allt för Stunden” (Lovande projekt 2016)

“En hedervärd platta som jag tror kan komma betyda väldigt mycket för oss som känner oss starkt tilltalad av albumet” (Blaskans Kulturblogg 2016)

”Få kan berätta en historia med samma emfas som MANKKU [mancko]” (Meadow Music)

”Utvecklats till en stark låtskrivare”

”Nya höjdpunkter nås i finalen med dels Vad är det för fel på (kärlek, fred och vänskap) Solidaritet och bonusspåret Moder Jord” (Simba 2016)